Joakim Kristensson
Joakim Kristensson avbryter av konkurrensskäl. Foto: Landstinget Blekinge.

Klen konkurrens leder till egen regi

Bristande konkurrens får Landstinget Blekinge att avbryta upphandlingen av mammografi. Förslaget är nu att utföra undersökningarna i egen regi.

Förenklingsutredningen Malmö

Mammografiundersökningarna vid Landstinget Blekinge sköts idag på entreprenad. I och med att nuvarande avtal med Unilabs går ut vid årsskiftet har landstinget genomfört en upphandling av en ny period.

Bristande konkurrens gör att den upphandlingen nu avbryts.

– Vi har bara fått ett enda anbud och det var dessutom betydligt dyrare än vårt tidigare avtal så vi har valt att avbryta upphandlingen, säger Joakim Kristensson, affärsområdeschef med ansvar för upphandling vid Landstinget Blekinge.

Istället föreslås att landstinget ska driva verksamheten i egen regi. Med den lösningen kan personalen erbjudas att arbeta vidare för landstinget och verksamheten kan fortsätta som vanligt. Övergången underlättas av att Unilabs driver verksamheten i landstingets lokaler och med landstingets utrustning.

– Det viktiga är att långsiktigt kunna säkerställa att kvinnorna i Blekinge har samma tillgång till mammografi och tillhörande undersökningar som tidigare – och det till en rimlig kostnad.

Utöver bristande konkurrens förklarar Joakim Kristensson valet att inte upphandla med brist på kompetent personal. Alla företag har svårt att tillhandahålla framför allt läkare som är specialiserade inom området.

Han noterar att allt sedan verksamheten lades ut har denna marknad minskat avsevärt. Vid upphandlingen som genomfördes 2008 inkom det fem anbud.

– Den här gången var det i praktiken endast en anbudsgivare, som alltså också är vår nuvarande leverantör, som visade intresse.

Förslaget om att driva mammografin i egen regi kommer att behandlas på Blekingesjukhusets nämndmöte den 12 oktober. Därefter väntas landstingsstyrelsen fattar ett slutgiltigt beslut på sitt nästa sammanträde.


Kvalificerad IT-upphandlare
Tillämpningen av upphandlingskontrakt
Upphandla funktion i praktiken
Kommunicera bättre med leverantörer och verksamhet
Leda upphandlingar effektivt

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *