Pilatus PC-24
Pilatus PC-24 används även i Australien. Foto: Paul Sadler.

Klart för vård på vingar

Den segdragna upphandlingen av en nationell ambulansflygflotta har landat i ett avtal. Pilatus ska leverera sex jetmaskiner och får option på ytterligare upp till fyra plan.

Det tog sin rundliga tid, med överprövning och omtag. Men nu är det klart. Schweiziska Pilatus Aircraft kommer att leverera sitt jetflygplan PC-24 till Svenskt Ambulansflyg som på uppdrag av landets regioner upphandlat den nationella ambulansflygflottan.

Kommunalförbundets tecknade kontrakt gäller sex flygplan. Avtalet innehåller även en option för upp till fyra ytterligare plan.

– Genom att vi har tecknat kontrakt med Pilatus så har Svenskt Ambulansflyg passerat en viktig milstolpe på vägen mot ett nationellt ambulansflyg med driftstart 2021, säger förbundsdirektör Andreas Eriksson.

Flygplanets prestanda och kapacitet och den rymliga och anpassningsbara kabinen bedöms ge förutsättningar för patientsäkra och effektiva transporter. Tre liggande patienter ryms. Kabinen byggs enkelt om så att organtransporter kan genomföras med upp till sju sittplatser för personal.

Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg ägs och finansieras av landets samtliga 21 regioner. Utöver att resan fram till avtal med Pilatus tagit tid har den inte varit helt fri från turbulens. Satsningen har ifrågasatts av bland annat Region Skåne.

– Genom att samverka nationellt kan vi minska miljöpåverkan, sänka kostnaderna och öka patientsäkerheten, poängterar Annika Tännström, förbundsstyrelsens ordförande.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *