Karolinskas upphandlingschef kliver av

Karolinska universitetssjukhusets upphandlingschef Jan Svenonius säger upp sig. Turbulensen och uppmärksamheten kring NKS gör det omöjligt för honom att verka i sin befattning.


Boston Consulting Group ställde inledningsvis två gratiskonsulter till Nya Karolinska Solnas förfogande. Därefter har konsultföretaget fakturerat Stockholms läns landsting stora belopp för att utveckla en ny vårdmodell på sjukhuset.

Landstingsstyrelsens ägarutskott beslutade i början av februari att be landstingsdirektören att beställa en extern granskning av konsultbolagets uppdrag. En dryg vecka senare kompletterades granskningsuppdraget.

Extern juridisk kompetens ska nu också bedöma om landstingsstyrelsens ordförande borde ha deltagit i det beslutet. Irene Svenonius, som också är moderat finanslandstingsråd, är gift med Karolinska universitetssjukhusets upphandlingschef Jan Svenonius.

– Jag har sedan innan jag klev in på landstinget varit öppen och rak med att min man är upphandlingschef på Karolinska, poängterar Irene Svenonius.

Under jävsgranskningen tar Irene Svenonius ett steg tillbaka. Moderaternas vice gruppledare i landstinget, Kristoffer Tamsons, går in i hennes ställe i detta ärende.

Nu har även Jan Svenonius ett steg tillbaka. Ett rejält kliv. Efter nio år som upphandlingschef på Karolinska universitetssjukhuset säger han upp sig från jobbet.

I ett skriftligt uttalande till Dagens Opinion säger han att jobbet varit roligt och tempofyllt. Den senaste tidens skriverier har dock nått en nivå där han inte riktigt vill tänka på vart den kommer att utveckla sig de närmaste sju månaderna:

– I förlängningen kommer det att skada min familj, mina kollegor och sjukhuset, samtidigt som det omöjliggör att på ett vettigt sätt kunna verka i min befattning.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *