Karin Liljeblad
Karin Liljeblad uppskattar insikten men inte tempot. Foto: Vårdföretagarna.

Inga nyheter kring vårdmomsen

Civilminister Ardalan Shekarabi har fått frågan om hur han ska tackla den vårdmoms som slår mot konkurrensen i vården. Svaret är att saken bereds i Regeringskansliet.

I en skriftlig fråga undrade den moderata riksdagsledamoten Margareta Cederfelt vad civilminister Ardalan Shekarabi ska göra åt den så kallade vårdmomsen. Sedan Skatteverket tolkat en EU-dom är ”konsulter” i vården sedan halvårsskiftet mervärdesskattepliktiga.

Problemet är att skatten på upphandlad vård inte slår rättvist. Offentlig vård kan, till skillnad från privata vårdgivare, kompensera sig för den nyinförda skatteplikten vid uthyrning av personal inom vårdsektorn.

Ardalan Shekarabis svar på Margareta Cederfelts fråga innehåller inga nyheter.

Han hänvisade till riksdagens tillkännagivande från den 19 juni. Då beslutades att regeringen skyndsamt ska göra en konsekvensanalys och vid behov snarast möjligt återkomma med ett förslag som neutraliserar konsekvenserna för vårdgivare och patienter:

– Ärendet bereds i Regeringskansliet.

Bland annat Vårdföretagarna när oro för att små vårdenheter i glesbygd drabbas. Karin Liljeblad, näringspolitisk expert vid Vårdföretagarna, tycker att det är bra att riksdagen har förstått frågans allvar.

– Vi hoppas att problemet med vårdmomsen får hög prioritet hos regeringen och att den snabbt är beredd att ändra lagen. Annars äventyras bemanningen hos många vårdgivare runt om i landet, vilket får följder för patienter och brukare, säger hon.

Konkurrensneutralitet mellan olika vårdformer är en del av den sakpolitiska överenskommelse, det så kallade 73-punktsprogrammet, som lägger grunden för Centerpartiets och Liberalernas samarbete med regeringen.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *