Göteborgsupphandling inte brottslig

Göteborgs stads dyra och uppmärksammade upphandlingar av boende för ensamkommande flyktingbarn frias. Såväl åklagare som övervakande myndighet skriver av ärendet.


Social resursförvaltning i Göteborgs stad har fått frän revisorskritik för upphandlingarna av boenden för ensamkommande flyktingbarn. Dessutom uppmärksammade SVT Uppdrag Granskning att en kommunal chef, som med de klandrade avtalen bröt mot delegationsordningen, fick anställning hos leverantören Hero.

Affären polisanmäldes av kommunen. Förundersökningen, som gällde trolöshet mot huvudman och mutbrott, är sedan en tid nedlagd. Till SVT Nyheter Väst säger Johan Lindmark, åklagare på Riksenheten mot korruption:

– Allt som är tokigt och olämpligt är inte alltid brottsligt.

Sedan Konkurrensverket tagit del av revisionsrapporten fattade även övervakande myndighet intresse för upphandlingarna. Häromdagen skrev även Konkurrensverket av ärendet.

Enligt beslutet talar det som hittills kommit fram i utredningen för att det inte har skett någon överträdelse. Samtidigt kastar Konkurrensverket in brasklappen om att detta inte innebär att man har tagit ställning till om agerande är tillåtet enligt upphandlingslagstiftningen.

Michael Ivarson, direktör för social resursförvaltning vid Göteborgs stad, känner en stor lättnad:

– Konkurrensverket är den myndighet som har expertkompetens och som har satt sig in i helheten och den situation som rådde när avtalen tecknades.

Han beskriver de senaste två åren som en oerhört tuff tid. Aldrig tidigare har förvaltningen haft så svåra planeringsförutsättningar.

– Vi har inte gjort allt rätt och vi har lärt oss mycket på vägen.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *