Lena Adolfsson
Lena Adolfsson har leveransproblem. Foto: Region Örebro län.

Fortsatta leveransproblem i sjukvården

Stabsläge är nu avblåst i samtliga fem regioner som drabbats av brist på sjukvårdsmaterial. Fast leveranserna från Apotekstjänst fungerar fortfarande inte som de ska.

Region Örebro län har, till skillnad från flera andra regioner, inte behövt ställa in operationer till följd av bristen på sjukvårdsmaterial efter den upphandling som Apotekstjänst vann. Nu blåser man av stabsläget, men inrättar en särskild organisation som fortsätter att arbeta med försörjningen.

– Vi lämnar stabsläget, men läget är fortfarande allvarligt, säger Lena Adolfsson, sjukvårdsledare och tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör.

Leveranserna från Apotekstjänst uppges inte motsvara det som beställs. Diskrepansen är fortfarande mycket stor.

– Förutom att omfördela material dag för dag arbetar vi också parallellt med att säkra leveranser ur ett mer långsiktigt perspektiv. Vi bygger också upp ett eget förråd med vanligt förekommande varor.

Region Örebro län lägger nu betydande beställningar hos andra leverantörer. Stora ansträngningar görs dagligen för att hantera materialbristen. Någon tidsplan för en mer stabil försörjning av sjukvårdsmaterial har ännu inte lämnats från leverantören.

Apotekstjänst gör för sin del en del personella förändringar för att få ordning på verksamheten. Företagets nye vd Örjan Frid, som närmast kommer från Eniro, får inledningsvis särskilt fokus på logistikhantering av materiel till regioner och sjukhus.

– Det kommer att krävas ett intensivt arbete för att lösa de problem vi ser, säger han.

Utöver Örjan Frid anställs Ove Käll som operativ chef för försörjningen. Han har tidigare arbetat med logistik hos Mediq, företaget som hade detta uppdrag innan Apotekstjänst prisade in sig.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *