Capio S:t Göran
Capio får driva S:t Göran till 2026. Foto: Capio.

Förlänger jätteavtal i förtid

Stockholms läns landsting tycker att Capio sköter S:t Görans sjukhus på ett bra sätt. I förtid förlängs därför avtalen för driften av sjukhuset fram till år 2026.


Capio får förlängt förtroende på S:t Göran i Stockholm. Avtalen om specialiserad akutsjukvård vid sjukhuset, som gällde fram till den 4 januari 2022, förlängs med ytterligare fyra år. Själva upphandlingen av länets enda privatdrivna sjukhus gjordes år 2012.

– Att avtalet förlängs är bra för både patienterna och medarbetarna, säger Anna Starbrink, liberalt hälso- och sjukvårdslandstingsråd.

Fast förlängningen är inte oomtvistad. Vänsterpartiet noterar exempelvis att franska vårdjätten Ramsay Générale de Santé just slukat Capio och menar att frågan i alla fall borde ha skjutits upp fram till dess man vet lite mer om den nya ägaren.

Jonas Lindberg, partiets talesperson i sjukvårdsfrågor, noterar att beslut om förlängning enligt avtalet ska påkallas senast den 4 juli 2020. Han är kritisk mot att landstingets blågröna styre redan nu fattar beslut i frågan:

– Man går Capios ärenden, inte skattebetalarnas.

Till grund för Hälso- och sjukvårdsnämndens förlängningsbeslut ligger utvärderingar av den vård som erbjuds. Sammantaget visar analysen att Capio S:t Görans sjukhus levererar vård av god kvalitet till ett pris som är fördelaktigt för Stockholms läns landsting.

Efter detta kan dessa avtal inte förlängas ytterligare. I god tid innan avtalstidens slut behöver hälso- och sjukvårdsnämnden därför besluta om den fortsatta driften av sjukhuset från januari 2026.

Avtalet med Capio för S:t Göran kostar landstinget cirka två miljarder kronor per år.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *