Akademiska
Närmare mellan Akademiska och centrallagret. Foto: Staffan Claesson.

Femklöver får leverantör på hemmaplan

Apotekstjänst tar över från Mediq som leverantör av sjukvårdsartiklar till regionerna i femklöversamarbetet. Uppdraget är värt 1,3 miljarder kronor per år.

Den 1 oktober tar Apotekstjänst över som leverantör av sjukvårdsartiklar med tillhörande logistik åt den så kallade femklövern. Uppdraget att förse de fem regionerna Dalarna, Sörmland, Uppsala, Västmanland och Örebro län som samarbetar inom Varuförsörjningen med varor är årligen värt cirka 1,3 miljarder kronor.

– Det känns bra att vi nu säkrat en fortsatt kostnadseffektiv distribution av våra upphandlade sjukvårdsprodukter, säger Petter Karlsson, inköpschef vid Region Uppsala som genomfört upphandlingen.

Tilldelningsbeslutet innebär byte av distributör från Mediq, vars avtal förlängts över sommaren. En del av nyordningen är flytt av centrallagret från Göteborgsområdet till Uppsala.

– Nu undviker vi långa transporter från västkusten, vilket är bättre både för verksamheten och miljön, säger Berth Axelsson, ansvarig för Logistik och IT-tjänster vid Varuförsörjningen.

Även om en stor del av varorna skickas direkt från leverantör till berört sjukhus kommer många sjukvårdsprodukter att mellanlanda i centrallagret i Uppsala. Det rör sig exempelvis om material för injektioner och transfusioner, förbandsmaterial, operationsmaterial, undersökningshandskar, provtagningsmaterial och mycket annat.

Region Uppsala förbrukar en tredjedel av produkterna som upphandlats.

– Frånsett att det är bra för Uppsala att Apotekstjänst kan erbjuda jobb i staden finns det flera andra fördelar. Ledtiden till framför allt till Region Uppsalas olika sjukvårdsinrättningar minskar, säger Berth Axelsson.

Lagret väntas få mellan 40 och 50 medarbetare, vilket innebär nyrekryteringar i Uppsalaområdet.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *