Dyrt att smutskasta konkurrenten

Jakob Riis. Foto: Ehrhorn Hummerston.

Falcks förlorade ambulansuppdrag i Danmark blev starten på ett både omfattande och smutsigt drev mot upphandlingens vinnare. Det missgreppet kostar Falck runt 220 miljoner kronor.

När Falck förlorade ambulansupphandlingen i tre av fyra områden inom Region Syddanmark till uppstickaren Bios Ambulance Services inleddes en smutsig kampanj mot vinnaren. Företaget gjorde allt för att baktala och motarbeta Bios.

Falck tog exempelvis kommunikationskonsulter till hjälp för att sprida tvivel kring den nederländskt ägda konkurrenten hos såväl allmänhet som den personal som kunde vara intresserade av att byta arbetsgivare.

För det får Falck nu betala dyrt. Danska Konkurrencerådet slog i början av året slagit fast att Falck som marknadsdominant agerat i strid med konkurrenslagen.

– Falck agerade 2014-15 på ett sätt som var oacceptabelt och som vi aldrig kommer att upprepa, säger Jakob Riis, vd för Falck.

Ett förlikningsavtal har nu ingåtts med Bios ägare och konkursbo samt Region Syddanmark. Förlikningen kostar Falck motsvarande cirka 220 miljoner kronor. Den ger också hopp för runt 500 mindre borgenärer som drabbades av konkursen.

– Vi har arbetat för att skapa en enhetlig lösning för alla stora och små borgenärer och ersätter nu parternas förluster.

Förlikningsavtalet är inte offentligt, så alla detaljer avslöjas inte. Klart är i alla fall att Jakob Riis pudlar:

– Vi lever på våra kunders och användares förtroende. Som ny ledning lovar vi att aldrig mer agera på detta sätt.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *