Karolinska
Karolinskas flytt är omtvistad. Foto: Medicinsk Bild.

Direktupphandlade trots att fyra kunde

Karolinska direktupphandlade flyttjänster för sju miljoner kronor. Universitetssjukhuset anser att regelboken följts med RFI och frivillig förhandsinsyn.

Kanadensiska HCR, Health Care Relocations, är specialister på sjukhusflyttar. Företaget har valts ut för att få den omfattande logistiken vid Karolinskas flytt från det gamla till det nya sjukhuset att flyta.

Svenska Dagbladet, som i en rad artiklar har granskat omdebatterade Nya Karolinska Solna, noterar att uppdraget med flyttplanering och driftsättning är värt närmare sju miljoner kronor. HCR fick det utan konkurrensutsättning.

– Vår uppfattning är att vi följt de regelverk som finns, vilket vi alltid strävar efter att göra, kontrar Jan Svenonius, upphandlingschef vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Rent praktiskt gjordes en skriftlig marknadsundersökning, Request For Information, år 2014. Den annonserades inom EU i samma kanaler som används vid öppna upphandlingar. Enligt Jan Svenonius inkom fyra svar, men bara HCR bedömdes ha rätt kompetens.

Därefter skedde frivillig förhandsinsyn. Sjukhuset meddelade marknaden att man avsåg att genomföra en direktupphandling beskrev varför det beslutet bedömdes vara det rätta. Denna insyn skedde genom samma EU-kanaler som RFI:n.

– Upphandlingen har inte överprövats.

Ändå ligger upphandlingen nu i Konkurrensverkets utredares händer:

– Eftersom marknadsundersökningen besvarades av flera leverantörer kan det ifrågasättas om det är tillåtet att göra en direktupphandling med bara ett av företagen, säger Elin Rosén, jurist på verket, till Svenska Dagbladet.

Jan Svenonius säger att det är helt upp till övervakande myndighet att bestämma om de vill göra en utredning eller inte:

– Vi har inga synpunkter på det och kommer att bistå med den information de begär.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *