Johan Carlson
Johan Carlson försvarar vaccinupphandlingen. Foto: Lena Katarina Johansson.

Annonserade inte pandemivaccinet

Pandemivaccin införskaffades via förhandlat förfarande utan föregående annonsering. Folkhälsomyndigheten ser inget fel i det.


Konkurrens­kommissionen kritiserar Folkhälsomyndighetens upphandling av pandemivaccin. Enligt den näringslivsfinansierade expertgruppen har två leverantörer fått affären utan annonserat upphandlingsförfarande.

– Att teckna avtal på det sätt myndigheten nu har gjort strider mot upphandlingslagen och har satt konkurrensen ur spel, säger Inger Ridderstrand-Linderoth, ordförande i Konkurrenskommissionen.

Inger Ridderstrand-Linderoth menar att Folkhälsomyndigheten inte kan åberopa ensamrättsundantag eftersom det fanns två eller fler aktiva lever­antörer på marknaden. Av kommissionens utredning framgår att flera av de sammanlagt fem företag som tillfrågats var intresserade av att delta i upphandlingen.

– Det finns där­för anledning att rikta allvarlig kritik mot myndigheten.

Folkhälsomyndigheten tycker inte att något fel är begånget. Bedömningen var att två leverantörer krävs för att säkra leveranstryggheten. Dessutom är dessa leverantörer ensamma om så kallat mock-up-godkännande för pandemivaccin till hela befolkningen.

– Vi har ingått avtal med de två leverantörer som vid upphandlingens början var, och som fortfarande är, de enda på världsmarknaden som kan fullgöra kontrakten i fråga, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Kontraktsvärdet för den aktuella upphandlingen beräknas till 85 miljoner kronor per år under fyra års tid, alltså sammanlagt 340 miljoner kronor.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *