Magdalena Andersson
Magdalena Andersson talar på S-kongressen. Foto: Anders Löwdin.

S-kongressen är för vinststopp

Striden om vinster inom skola, äldreomsorg och sjukvård är fortsatt aktuell. Vid den socialdemokratiska kongressen slogs fast att ett regelverk som sätter stopp för vinstjakt behövs.


Inför den socialdemokratiska kongressen ville partiledningen koncentrera insatserna för att stoppa vinstjakten till skolans område. Kongressen anser däremot att denna driva fråga aktivt ska drivas även inom områdena äldreomsorg och sjukvård.

Till SVT Nyheter säger Ola Möller, kommunalråd från Helsingborg:

– Vinstjakten är ett otyg som vi måste stoppa, och med en portalparagraf som tydligt drar hela välfärden så kan vi äntligen få bort detta.

I beslutet slås fast att det behövs ett regelverk som sätter stopp för vinstjakt inom skola, vård och omsorg. LO och Vänsterpartiet är positiva.

– Vi välkomnar S-kongressens beslut i vinstfrågan och ser fram emot att slutföra arbetet tillsammans med regeringen i enlighet med vår överenskommelse, säger Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet.

Ulf Lindberg, näringspolitisk chef vid Almega, är mer kritisk. Han beskriver stödet bland medlemsföretagen för att staten ska reglera vinstnivåer och därmed påverka hur privata företag drivs som väldigt svagt.

– Tyvärr misstänkliggör man nu många tusentals seriösa företagare som ger Sverige högkvalitativ välfärd till ett lägre pris än vad det offentliga kan erbjuda, säger han och påpekar att beslutet också är ett ställningstagande mot mångfald och individens möjlighet att välja och välja bort välfärdsutförare.

Han menar att beslutet är negativt för så väl välfärdens kvalitet som individernas valfrihet. En ljuspunkt noteras dock:

– Formuleringen är i alla fall inte skriven på ett sådant sätt att kongressen binder partiet till den dåliga utredningen som Ilmar Reepalu föreslagit, utan exakt modell håller man öppet för.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *