Linköpings universitet
Plats för upphandlare vid Linköpings universitet. Foto: Peter Karlsson.

Regeringen passiv kring ny utbildning

Linköpings universitet är redo att starta en påbyggnadsutbildning inom offentlig upphandling. Fast regeringen, som ville se förslag från högskolevärlden, är mycket trögrörlig och har inte ens besvarat universitetets viljeyttring.

Högre utbildning inom området offentlig upphandling blir allt mer efterfrågat. Linköpings universitet, som är känt för nytänkande när det kommer till utbildning och forskning, uppvaktade redan i höstas regeringen om en påbyggnadsutbildning med tillhörande forskningsstatsning.

– Vi har inte, trots påstötning, fått något svar från regeringen, vilket vi tycker är svagt då frågan är så viktig, säger Mattias Lindahl, professor vid Linköpings universitet som forskar och undervisar om miljödriven produktutveckling samt produkt- och tjänsteinnovationer.

Mot bakgrund av att civilminister Ardalan Shekarabi utmanade akademin i Almedalen 2017 om att inkomma med förslag kring en högre utbildning inom offentlig upphandling är regeringens tröghet uppseendeväckande. I synnerhet eftersom universitetets tankar stöttas även av branschen.

I brevet till regeringen, som är undertecknat av bland annat Linköpings universitets rektor, slås ambitionen fast: att så snart som möjligt starta utbildningen. Universitetet ber därför om en fördjupad diskussion kring former för och finansiering av denna tvärdisciplinära satsning.

Mattias Lindahl igen:

– Vi är redo, frågan om regeringen är det?

Det verkar regeringen inte vara, trots att stora pengar går förlorade varje år på grund av dåliga upphandlingar.

– Upphandlingar är också viktiga för att få en mer hållbar utveckling, poängterar Mattias Lindahl.

Regeringskansliet har inte heller återkommit med svar på Inköpsrådets frågor.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

One thought on “Regeringen passiv kring ny utbildning

  1. YH-utbildning är en mycket bra högre utbildning inom upphandling. Den typen av utbildning borde värderas högre.
    Tyvärr så finns det inget poängsystem som är ihopkopplat med universiteten och högskolorna som man kan tillgodoräkna sig YH-poäng om man vill läsa juridiska universitetskurser för att komplettera sin YH med universitetspoäng inom t.ex. myndighetsjuridik eller andra juridiska kurser.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *