Många nya utbildningstillfällen

Thomas Persson

Thomas Persson lockar med jobb efter utbildning. Foto: Myndigheten för yrkeshögskolan.

Upphandling, inköp och supply management. Myndigheten för yrkeshögskolan har beviljat en rad nya yh-utbildningar inom dessa områden med start i år och nästa år.

Förenklingsutredningen Malmö

Myndigheten för yrkeshögskolan har godkänt 351 yh-utbildningar med sammanlagt 20 300 studieplatser. Klartecken har getts för en rad nya upphandlingsutbildningar med intagning under 2017 och 2018.

Konkurrensen bland anordnarna av kurser inom ramen för denna statligt finansierade eftergymnasiala utbildningsform är hård. I 2016 års ansökningsomgång inkom 1 306 ansökningar som har bedömts under hösten.

Det verkar som om offentliga upphandlare inte längre ses som någon bristvara. Gemensamt för ett halvdussin förhoppningsfulla anordnare av utbildningar med denna inriktning i Helsingborg, Jönköping, Karlshamn, Linköping och Uddevalla är tumme ned.

Dem som erbjuder en strategisk inriktning på sina inköps- och upphandlingsutbildningar har lyckats betydligt bättre. TUC Sweden får exempelvis klartecken för kurs i Stockholm och One Academy i Göteborg och Malmö.

Östsvenska Yrkeshögskolan får anordna kurs i kvalificerat inköp och upphandling i Norrköping. NBI beviljas inköp/supply management i Malmö, men däremot inte i Växjö vilket man också ansökt om.

YA Yrkeshögskola fick inget gehör för sitt förslag på utbildning till inköps- och upphandlingsstrateg i Malmö och Järfälla. Plushögskolan lyckades inte övertyga myndigheten om att det behövdes en utbildning för inköpare/upphandlare i Gävle.

Flera nya utbildningar till yrkesrollen paralegal har godkänts. Det kommer att bli möjligt att söka sig till Plushögskolan i Karlstad, NBI i Malmö och Sundsvalls kommun för den som siktar på arbete som kvalificerad juridisk assistent.

Samtidigt som listan över beviljade kurser presenteras kommer resultatet av en enkät som visar på goda jobbmöjligheter efter avklarad yh-utbildning. Hela 91 procent av de studerande har arbete ett år efter examen, varav 67 procent inom det område som de utbildas. Drygt hälften, 51 procent, får jobb på den praktikplats som de varit på.

– Yrkeshögskolan uppfyller väl sitt syfte att klara sin del av att den stora uppgiften: att leverera kvalificerad kompetens till svenskt arbetsliv, säger Thomas Persson, generaldirektör vid Myndigheten för yrkeshögskolan.


Kvalificerad IT-upphandlare
Tillämpningen av upphandlingskontrakt
Upphandla funktion i praktiken
Kommunicera bättre med leverantörer och verksamhet
Leda upphandlingar effektivt

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *