Börje Wennberg
Billigare tillsammans enligt Börje Wennberg. Foto: Magnus Laupa.

Luftaffär för över 600 miljoner

Svenskt Ambulansflyg har valt ambulansflygplan och kommer senare att upphandla driften av dem. De sex flygplanen från Pilatus kostar cirka 620 miljoner kronor.

Svenskt Ambulansflyg har av samtliga regioner och landsting fått i uppgift att sköta all ambulansflygverksamhet i landet. Kommunalförbundet har just blivit klar med sin upphandling av ambulansflygplan.

Sammanlagt sex ambulansflygplan kommer att köpas in. Upphandlingen vanns av den schweiziska flygplanstillverkaren Pilatus Aircraft. Överklagandetiden går ut den 13 november och därefter tecknas avtalet.

Börje Wennberg är regionråd i Region Uppsala och styrelseordförande för Svenskt Ambulansflyg. Han gläds över att upphandlingen nu är klar:

– Syftet är att säkerställa att ambulansflygverksamheten kan fungera i hela landet.

Kommunalförbundet ska äga och finansiera flygplanen. Själva driften, inklusive piloter och dagligt tekniskt underhåll, ska upphandlas av privat operatör. Denna operatörsupphandling är ännu inte genomförd, utan kommer att ske senare.

Svenskt Ambulansflyg ansvarar för den medicintekniska utrustningen, bemanning med sjukvårdspersonal samt egen flygkoordineringscentral. Västerbottens läns landsting är värd för arbetet, vilket bland annat innefattar en förläggning av flygkoordineringscentralen till Umeå.

– Tillsammans blir vi starkare och får större muskler genom att kunna agera som en enhet, något som innebär en bättre och billigare lösning för alla jämfört med om varje landsting eller region skulle agera på egen hand, summerar Börje Wennberg.

Affären är värd motsvarande cirka 620 miljoner kronor. Varje region och landsting betalar i relation till sin storlek.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *