Konsultköp befarat förmögenhetsbrott

Lennarth Förberg

Lennarth Förberg. Foto: Ronneby kommun.

Revisorerna ser allvarligt på Ronneby kommuns konsultköp utan upphandling. På en presskonferens i fredags luftades misstankar om att brott kan ha begåtts.


Ledningen för gymnasieskolan Knut Hahn i Ronneby har blivit påkommen av revisorerna under den pågående granskningen av kommunens upphandlingsprocess. Enligt revisorerna går det inte att utesluta att brott av förmögenhetsrättslig karaktär kan ha begåtts.

Sedan år 2015 har konsulttjänster köpts av skolan för 3,7 miljoner kronor utan regelrätt upphandling. Något avtal mellan kommunen och det aktuella företaget, som beskriver vad som överenskommits, har inte kunnat visas.

Under det första året hamnade den fakturerade kostnaden strax under direktupphandlingsgränsen. År 2016 sprängde konsultarvodet miljonvallen för att året därpå öka ytterligare. Hittills i år handlar det om knappa miljonen.

Konsultens ursprungliga uppdrag var att utveckla skolans handelsprogram som inte lockade tillräckligt många elever. Därefter ska uppgifterna successivt ha utökats.

Fakturorna, som även kommit sommartid, är så kortfattade att det inte klart framgår vilka tjänster som levererats. Enligt revisionens ordförande Jan-Anders Palmqvist är de specificerade som ”undervisning”.

Lennarth Förberg, ordförande för utbildningsnämnden, har nu avslutat samarbetet med konsulten. Även om han inte visste om att dessa tjänster köptes förvånas han enligt SVT Nyheter Blekinge över att revisorerna ser så allvarligt på händelsen:

– Att man har handlat för mycket utan att begära in anbud ser vi, och det verkar som det stämmer, men att det skulle finnas misstanke om brott skulle jag vilja veta mer om, säger han till kanalen.

På tisdag hålls ett extrainsatt möte i utbildningsnämnden dit revisorerna är inbjudna. Då kommer beslut fattas om huruvida ärendet ska polisanmälas eller inte.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *