Konsultfakturorna blir inget polisärende

Lennarth Förberg

Lennarth Förberg. Foto: Ronneby kommun.

Den skolområdeschef vid Ronneby kommun som köpt konsulttjänster utan upphandling undgår polisanmälan. Däremot har denne fått en skriftlig varning på arbetsrättslig grund.


Kommunrevisorerna flaggade för möjligt förmögenhetsbrott efter det att en skolområdeschef i Ronneby kommun utan konkurrensutsättning i betydande utsträckning köpt konsulttjänster. Räknat sedan år 2015 uppgår inköpen till drygt 3,7 miljoner kronor.

Politikerna i kommunens utbildningsnämnd har en mer förlåtande inställning. Av den polisanmälan som inledningsvis diskuterades blir inget. En enig nämnd har beslutat att det inte kommer att göras någon polisanmälan.

– De summor som fakturerats är rimliga i förhållande till vad som levererats, säger Lennart Förberg, ordförande i utbildningsnämnden, till Sydöstran.

Enligt nämnden är det tveksamt om polisen skulle vidta åtgärder om en anmälan lämnats in.

Även om skolchefen nu alltså slipper att bli polisanmäld har vederbörande fått en skriftlig varning av sin arbetsgivare för att brutit mot sina skyldigheter i anställningsavtalet. Detta genom att på eget bevåg handla konsulttjänster för belopp långt över direktupphandlingsgränsen.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

2 reaktioner på ”Konsultfakturorna blir inget polisärende

  1. ”De summor som fakturerats är rimliga i förhållande till vad som levererats, säger Lennart Förberg, ordförande i utbildningsnämnden” – Då är allt klart, man har inte upphandlat tjänsterna och betalat samma priser som man alltid har gjort sedan 2015 och eftersom det är samma priser som tidigare anses de vara rimliga. Nu undrar jag dock vilka priser man hade fått om man faktiskt hade upphandlat? Hursomhelst kan jag meddela mina verksamheter att det är ok att inte upphandla under förutsättning att priserna är rimliga.

    ”Enligt nämnden är det tveksamt om polisen skulle vidta åtgärder om en anmälan lämnats in” – Men då vet vi, eftersom polismyndigheten i Sverige ändå tillhör en av de sämre i Europa, kanske även världen, är det fullt möjlighet att skicka signalerna. Fr.o.m. är det fullt möjlighet att begå trolöshet mot huvudman, eftersom det numera är politiker som har den juridiska kompetensen att avgöra vad polisen kommer eller inte kommer att lägga ner. Jag trodde i min enfald att en polisanmälan upprättas,en jurist, kanske en åklagare, eller KKV tittar på ärendet och avgör ärendet.

    Sammanfattningsvis kan man väl säga att kommunalpolitiker i Ronneby kommun inte behöver följa svensk lag bestämt av den svenska lagstiftaren, riksdagen, under förutsättning att priserna är rimliga och att man inte behöver polisanmäla, eftersom kommunalpolitiker i Ronneby kommun vet i förväg hur polismyndigheten och åklagare kommer att reagera. Perfekt, då vet vi

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *