Konkurs sätter upphandlare i arbete

Utbildningsföretaget Miroi, som bedriver upphandlad utbildning landet över, har begärt sig i konkurs. Även om konkursförvaltaren ska driva verksamheten vidare inventerar kommunerna nu sina alternativ.


Miroi har runt om i Sverige vunnit upphandlingar av bland annat svenska för invandrare och jobbcoachning. Efter en tid med svajig ekonomi har utbildningsföretaget begärt sig i konkurs.

– Vi blöder och till slut måste vi stänga, säger Jan Aspvik, före detta huvudägare, till SVT Nyheter Norrbotten.

Kommuner som till exempel Halmstad, Laholm, Varberg och Örebro drabbas av konkursen. I dagsläget har Örebro kommun 227 elever som påbörjat sina studier hos Miroi.

– Det är jättetråkigt och väldigt oväntat, säger Mikael Blom, rektor vid Örebro kommuns vuxenutbildning, om konkursen.

Beskedet från konkursförvaltare Anders Bergman lugnar på kort sikt. Han ämnar driva verksamheten vidare under en period. Just nu jobbar man i Örebro med att kontakta alla berörda elever.

– Vi har även satt igång arbetet med att hitta en långsiktig lösning för kommande kursstarter, säger Mikael Blom.

Från den 1 januari 2019 skulle Miroi ansvara för utbildning i svenska för invandrare, grundläggande vuxenutbildning samt gymnasial teoretisk utbildning på uppdrag av Halmstads kommun.

Uppdraget var att bedriva verksamheten under 2019 och 2020 med möjlighet till förlängning ytterligare två år. Det handlar om cirka 2 000 elever på helårsbasis.

– Vilken anordnare som ersätter Miroi kan vi inte svara på idag, säger Maria Woxius Jönsson, enhetschef vid utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen.

Hur Halmstads kommun ska agera gentemot Miroi ber man att få återkomma till.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *