Paula Hammerskog
Paula Hammerskog bedyrar att man samarbetar. Foto: Lena Dahlström.

Fuskare lägger korten på bordet

Hermods utlovar samarbete med Malmö stad kring fusket med upphandlad utbildning. Fast kommunen klagar på att det går trögt att få ut rättade personallistor.


Förra veckan meddelade Malmö stad att man polisanmält Hermods. Företaget, som ingår i den stora utbildningskoncernen Academedia, har i sfi-utbildningen inte levt upp till lärarkraven och därför fuskat med den månatliga redovisningen till kommunen.

Malmö stad har begärt rättade personallistor för hela avtalsperioden. Än så länge har listor för endast tre månader presenterats och klagomålet är att det går för sakta att få fram fakta. På grundval av den redovisningen återkrävs 4,7 miljoner kronor.

Paula Hammerskog är kommunikationsdirektör Academedia. Hon meddelar att det arbetas intensivt för att så snabbt som möjligt få fram korrekta lärarlistor som sedan den 9 april skickas in löpande.

– Vi startade omedelbart när vi upptäckte detta en intern, och en oberoende extern utredning, säger hon och betonar att man också gör sitt bästa för att samarbeta med Malmö stad.

Den externa utredningen, som görs av revisionsbyrån Pwc, ska vara klar den 25 april. I uppdraget ingår också att bistå Academedia i att upprätta en mer effektiv process för internkontroll.

– Vi har ett delegerat ansvar med en tydlig process för uppföljning och kvalitetsarbete. I det här fallet är det uppenbart att den inte har varit tillräcklig, säger Paula Hammerskog.

Tre chefer i olika positioner inom Hermods har stängts av från sina tjänster. Är polisanmälan befogad?

– Det här är ytterst allvarligt och vi förstår att Malmö stad väljer att polisanmäla.

Thorengruppen, som preliminärt avkrävs 7,6 miljoner kronor för Astars brister, har i dagarna överlämnat personallistor för hela avtalsperioden till Malmö stad. Krafttag har dessutom tagits när det gäller Astars organisation och verksamhet med bland annat ny operativ ledning och ett nytt system för egenkontroll.

– Vi har agerat kraftfullt och vidtagit en rad omdanande åtgärder för att komma tillrätta med de brister som uppdagats och vi kommer att betala tillbaka varje krona som felaktigt utbetalats för något vi inte levererat, säger Sandlin, operativ chef för Thorengruppen.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *