Daniel Yousefi
Daniel Yousefi dubblar erfarenheterna. Foto: SKL Kommentus.

Dubbelt upp som upphandlingstrainee

Bristen på duktiga upphandlare har fått SKL Kommentus och Nacka kommun att tänka nytt. Nu startar ett traineeprogram där deltagarna ges inblick i två olika arbetsplatser.


Daniel Yousefi, HR-ansvarig på SKL Kommentus, konstaterar att kompetensförsörjning är en utmaning för många arbetsgivare. Därför gläds han över det traineeprogram som SKL Kommentus om någon vecka drar igång tillsammans med Nacka kommun.

Han berättar att intresset för att delta i programmet har varit stort. Bland många ansökningar från starka kandidater har fyra traineer valts ut:

– Det var svårt att välja, men vi tror stenhårt på de fyra som nu börjar.

Under det årslånga programmet är de fyra anställda hos antingen SKL Kommentus eller Nacka kommun. Tack vare samarbetet kommer de att delta i arbetet inom båda organisationerna.

– Tanken är att ge traineerna möjlighet att skaffa sig erfarenhet och knyta kontakter på två arbetsplatser med olika arbetssätt, förklarar Daniel Yousefi.

Traineeprogram hålls normalt inom en organisation. Genom att här tänka annorlunda har målet varit att locka personer som annars kanske inte skulle ha sökt sig till just detta område:

– En innovativ arbetsgivare är en attraktiv arbetsgivare.

Till dem som gör sig redo för en karriär som upphandlare hör Victor Ernstsson. Han har läst offentlig förvaltning och ledning vid Örebro universitet.

– Upphandling är ett kul område som inkluderar affärsmässigt tänk från det privata i kombination med bidraget till allmännyttan.

Kan det komma fler liknande program framöver, kanske i samarbete med andra kommuner? Absolut, säger Daniel Yousefi:

– Förhoppningen är att detta ska bli en återkommande satsning där andra organisationer kan vara med. Alltså inte bara kommuner utan även statliga myndigheter, kommunala bolag och så vidare.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *