”Det här är kundnytta på riktigt”

Krister Mellström

Krister Mellström. Foto: Knut Koivisto.

Telge inköp har genomfört en upphandling av e-läromedel till skolor i fem kommuner. Förhoppningen är att vitalisera en konservativ bransch.

En och samma leverantör har sedan årtionden levererat läromedel till de flesta kommuner. Köpare anser sig på den marknaden haft svår att ställa krav, inte minst när det tryckta mediet viker till förmån för det digitala.

– Skolan har länge saknat en stark part som kan leverera utifrån det skolan behöver i form av digitala verktyg, säger Ulrika Jonson, IKT-pedagog vid Södertälje kommuns utbildningskontor.

Efter Telge inköps upphandling får skolorna i kommunerna Södertälje, Salem, Nykvarn, Katrineholm och Flen kommuner en ny leverantör av e-läromedel. Upphandlingen har tagit ett och ett halvt år att genomföra.

– Att våga tänka nytt samtidigt som vi följer upphandlingsregler är en utmaning men detta är ett bevis på att det går, säger Krister Mellström, tillförordnad vd för Telge inköp.

Skolon blir ramavtalsleverantör för alla e-läromedel till de fem kommunerna. Företaget har en portal där respektive skola kan köpa in de e-läromedel som efterfrågas. Sven-Olof Stark är IT-inköpare på Telge inköp:

– I avtalet har vi också öppnat upp för att fler små leverantörer av e-läromedel ska kunna koppla sig till portalen. Det här är kundnytta på riktigt!

Förhoppningen med detta avtal är att kunna ”röra om i grytan” och sätta press på leverantörerna av e-läromedel:

– Att leverantörer anpassar sig efter vad kunden behöver och möter kundens behov är en förutsättning för att lyckas.

Avtalet innebär också bättre kontroll och sparade pengar.

– Pris har inte varit det viktigaste kriteriet, men vi har fått konkurrenskraftiga rabatter, berättar Sven-Olof Stark.

Avtalet beräknas vara värt 15 miljoner kronor över två år.

Den 22 november arrangerar Telge inköp ett seminarium i Södertälje stadshus för att bland annat berätta om upphandlingen och värdet av e-läromedel.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *