”Är både överraskad och ledsen”

Hans Blomqvist

Hans Blomqvist lägger ner, Foto: Astar.

Stockholms stad överraskar Astar. Pågående dialog till trots hävs avtalen för SFI-verksamheten vid Liljeholmen och Medborgarplatsen med omedelbar verkan.


Astar har fått svidande kritik i både Stockholm och Malmö för brister i leveranserna av upphandlad utbildning i svenska för invandrare. Under våren fick Astar en rättelseanmaning från Stockholms stad angående verksamheten på skolorna Liljeholmen och Medborgarplatsen.

Stadens beslut har inneburit en tids intagsstopp för nya elever och vite för brister som förekommit tidigare. Trots att kommunen så sent som den 14 juni gav grönt ljus för att driva undervisningen vidare häver Stockholms stad nu avtalet.

– Vi vet inte vad som ligger bakom den här hastiga vändningen och är därför mycket överraskade och ledsna över beskedet, säger Hans Blomqvist, nytillträdd verksamhetschef på Astar.

Han berättar att man efter kritiken har arbetat hårt för att åtgärda bristerna:

– Medarbetarna har visat stort engagemang och energi i det förändringsarbete som vi fram till i fredags bara fått positiva signaler om från staden.

Hans Blomqvist ser tydliga felaktigheter i beslutet, men väljer ändå att lägga ned verksamheten istället för att ta strid i den uppkomna situationen:

– Detta eftersom förtroendet från Stockholms stad uppenbarligen är förverkat.

Enligt Stockholms stad har det vid fördjupad kontroll visat sig att Astar på flera punkter inte kunnat uppfylla avtalsvillkoren. Därför hävs avtalet med omedelbar verkan.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *