Bussar i Jönköping
Busstätt i Jönköping. Foto: Leif Ingvarson.

Vy kammar hem stadsbussarna

Vy Buss tar över stadsbusstrafiken i Jönköping från Keolis. Upphandlingen resulterar i ett avtal på tio år, vilket borgar för stabilitet och långsiktighet.

Keolis förlorar stadsbusstrafiken vid Jönköpings Länstrafiks senaste upphandling. Med start i juni 2021 och tio år framåt ska Vy Buss (före detta Nettbuss) sköta verksamheten.

– Det här är startskottet för en större utveckling av stadstrafiken i Jönköping, säger Marcus Eskdahl, regionråd och ordförande i nämnden för trafik, infrastruktur och miljö vid Region Jönköpings län.

Volymen uppgår årligen till drygt åtta miljoner kilometer. Trafiken ska utföras med fordon som går på el eller biogas. De tre stomlinjerna, som ska bli fyra, elektrifieras. En expressbusslinje mellan Huskvarna och Jönköping hör också till nyheterna.

Åkkomforten höjs genom fler ledvagnar. Samtliga fordon kommer dessutom att utrustas med hjärtstartare, wifi och uttag för usb-laddning.

– Trots det ökade kundfokuset så ligger avtalspriset inför det kommande trafikavtalet väl i linje med förväntningarna, säger Carl-Johan Sjöberg, trafikdirektör vid Jönköpings Länstrafik.

Detta är den andra stora upphandlingen som Jönköpings Länstrafik genomfört på kort tid. Nyligen meddelades tilldelningsbeslut även kring serviceresor. Det avtalet träder i kraft den 1 september 2020 och är kortare, fyra år.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *