Upphandling lockar tillbaka resenärer

Upphandlingen av flygtrafiken mellan Torsby/Hagfors och Arlanda blev lyckad. Efter år av misskötsel strömmar resenärerna nu till igen – samtidigt som avtalet förlängs.


Det estniska flygbolaget Avis misskötsel av rutten mellan Torsby/Hagfors och Arlanda fick resenärerna att svika. Med Flexflight vid spakarna som upphandlad entreprenör har antalet resenärer ökat ordentligt.

Bara i år har antalet passagerare till och från Torsby ökat med närmare 60 procent och från Hagfors med 30 procent, vilket innebär 1 600 fler resenärer än i fjol. Det är så pass mycket att Trafikverket förlänger avtalet med flygoperatören till oktober 2019.

– Vilken fantastiskt fin och bra julklapp till näringslivet i Torsby och Hagfors med omnejd, säger Ann-Katrin Järåsen, kommunalråd i Torsby.

Linjen kommer att bedrivas med nuvarande trafikupplägg. Det innebär två dubbelturer varje vardag även under perioden 2017 till 2019. Flygningarna startar i Torsby med mellanlandning i Hagfors för att sedan fortsätta till Arlanda.

Bosse Andersson, utredningsledare på Trafikverket, berättar att det i uppdraget från regeringen fanns en möjlighet att förlänga avtalet med två år:

– Detta under förutsättning att antalet resenärer som nyttjar trafiken ökade markant och stabilt fram till och med 2016.

Trafikverket har i uppdrag att upphandla transportpolitiskt motiverad interregional kollektivtrafik, inklusive flyg, som inte upprätthålls i annan regi och där det saknas förutsättningar för kommersiell drift.

Till de rutter som stöttas fram till år 2019 hör bland annat Pajala-Luleå, och Östersund–Umeå. Trafik mellan Arlanda och Hemavan, Vilhelmina, Lycksele och Sveg får också statliga pengar.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *