Molslinjen
Nytt rederi förbilligar Bornholmsbiljetten. Foto: Molslinjen.

Upphandling halverar priset

Färjetrafiken till Bornholm är ett lysande exempel på fördelarna med upphandling i konkurrens. Kostnaden för överfarten, som kritiserats för att idag vara alltför hög, sjunker rejält.

IKEA

Från den 1 september 2018 kommer Molslinjen att sköta färjetrafiken till Bornholm från Ystad och Køge. Rederiet tar över efter Færgen som i över hundra år trafikerat den danska solskensön.

Molslinjen binder idag samman Jylland och Sjælland med snabbfärjor. I sitt anbud till Transport-, Bygnings- og Boligministeriet utlovades femtioprocentiga prissänkningar av biljettpriserna.

– Vi vann upphandlingen på billigare biljetter och så ska det bli, bekräftar Jesper Skovgaard, marknadschef vid Molslinjen, för tidningen Politiken.

Den genomsnittliga enkelbiljetten för bil med fem personer under 2019 inte ska överstiga motsvarande en svensk femhundring. Bolaget har inspirerats av lågprisflygets prissättning, vilket innebär dyrare biljetter på attraktiva tider. På exempelvis hösten kommer många biljetter att prissättas i spannet 150 till 300 kronor.

Precis som färjorna till och från Gotland har båtresorna till och från Bornholm kritiserats för att vara för dyra. Destination Bornholm hoppas nu på fler turister:

– Den nya prispolitiken öppnar också för en längre säsong, säger turistchefen Pernille Kofod Lydolph.

Färjekontraktet löper på tio år. Molslinjen kommer att segla under varumärket Bornholmslinjen.


P2P före årsskiftet

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *