Örebro
Örebro tappar flygförbindelsen. Foto: Fredrik Kellén.

Upphandlad europalänk försvinner

Ekonomiska realiteter fällde den upphandlade flyglinjen mellan Örebro och Köpenhamn. Rutten läggs ner i förtid sedan passagerarna inte strömmat till enligt plan.


Nordica upphör med passagerartrafiken mellan Örebro Airport och Köpenhamn. Trots att avtalet, som ingicks i oktober 2015, tecknades på tre år avbryts trafiken i förtid.

Anledningen är att flyglinjen inte bedöms bli lönsam inom rimlig tid. Även om passagerartillströmningen ökat har målet inte nåtts. Vid minst ett tillfälle har planet flugit helt utan betalande resenärer.

– Vi vet att linjen är mycket viktig för regionen, men vi måste ta ansvar för bolagets ekonomi och agera affärsmässigt, säger Irén Lejegren, styrelseordförande för flygplatsbolaget.

Region Örebro län äger 90 procent av Örebro flygplats tillsammans med Örebro kommun. Kommunerna Karlskoga och Kumla äger resten.

Den upphandlade Köpenhamnslinjen, som alltså finansierats av skattebetalarna, skulle från början kosta 40 miljoner kronor för de tre åren. På grund av för få resenärer har kostnaderna dock ökat med resultat att flygplatsbolaget i fjol gick med 8,5 miljoner kronor i förlust.

Enligt Irén Lejegren fortsätter flygplatsens arbete med att utveckla reguljärtrafik. Samtidigt har EU-kommissionen ögonen på de egna upphandlingar som Örebro och flygplatserna i Kristianstad, Luleå, Mora och Västerås gjort.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *