Biljettkontroll
Västtrafik kontrollerar fler. Foto: Jeanette Larsson.

Upphandling ger fuskåkare problem

Västtrafik kommer att kraftigt intensifiera biljettkontrollerna i kollektivtrafiken. Om tilldelningen står sig blir det ISS som får uppdraget som utökas rejält jämfört med idag.

Idag genomför Västtrafik ungefär 2,5 miljoner biljettkontroller varje år. För att motverka fuskåkning i kollektivtrafiken utökas kontrollverksamheten nu rejält.

Målet med den upphandling som just genomförts, med ISS som vinnare, är skärpta kontrollinsatser. Framöver ska 10 miljoner biljettkontroller utföras varje år.

Peter Hermansson är moderat styrelseordförande för Västtrafik. Han beskriver ett efterlängtat besked som ger förutsättningar att minska biljettfusket:

– Vi är övertygade om att fler synliga kontrollanter motverkar fuskåkning, precis på samma sätt som fartkameror motverkar fortkörning på vägarna.

Ökningen av biljettkontroller kommer att ske i hela regionen, men allra flest blir det i Göteborgs stadstrafik. Där fuskas det mest eftersom resande inte behöver visa sin biljett för föraren.

– Nu inväntar vi överklagansperioden innan vi kan sätta igång.

Om tilldelningen inte överklagas sker kommer etableringsprojektet tillsammans med ISS påbörjas snarast.

Avtalet tecknas på fem år med möjlighet till två förlängningar på ett år vardera. Inom avtalet finns dessutom möjlighet att ytterligare öka antalet kontroller till som mest 15,5 miljoner per år.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *