Tre åtalas för avtalsbrott

En kvinna avled i samband med en sjukresa med taxi. Nu åtalas taxiföraren samt platschef och ordförande för det upphandlade bolag som utförde transporten på uppdrag av Din Tur.

Den 1 februari fjol åkte en äldre kvinna med sjukresa till sin bostad i Kramfors. Det var kraftigt snöfall och blåst ute. Kvinnan släpptes av taxin i ovädret, men kom aldrig fram de 40 metrarna till sin bostadsdörr. Hon avled på vägen hem.

Kammaråklagare Marlene Forsman har nu väckt åtal mot den taxichaufför som utförde körningen. Även platschefen och ordföranden för det aktuella taxibolaget åtalas. Brottsrubriceringen är framkallande av fara för annan eftersom man inte såg till att passageraren kom hela vägen till sitt hem.

– Jag åtalar platschefen för bristande rutiner och instruktioner till företagets anställda om hur man som chaufför ska agera vid en sjukresa. Ordföranden åtalas för bristande uppföljning till platschefen av utbildnings- och informationsansvaret, säger Marlene Forsman.

Åklagaren har utrett ärendet genom att bland annat ta hjälp av Rättsmedicinalverket. Dessutom har väderförhållandena den aktuella dagen inhämtats – liksom avtalet med Kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrlands län.

– I avtalet mellan taxibolaget och kollektivtrafikmyndigheten står att chauffören ska hämta och lämna resenärerna vid porten. Det har inte skett vid det här tillfället.

Den inledande brottsmisstanken var att någon av de åtalade personerna skulle ha vållat kvinnans död. Enligt åklagaren går detta inte att bevisa genom det rättsmedicinska utlåtandet.

– Obduktionen har inte kunnat fastställa att det var nedkylningen som gjorde att kvinnan avled, därför åtalas nu taxichauffören, platschefen på taxibolaget och ordföranden för framkallande av fara för annan, säger Marlene Forsman.

Ärendet kommer att avgöras vid Ångermanlands tingsrätt. De tre misstänkta förnekar brott. Advokat Erik Hansson, som företräder platschefen, säger till Sveriges Radio P4 Västernorrland:

– Min klient förnekar brott och förutsätter en friande dom.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *