Nattåg
Nattåget allt mer populärt. Foto: Alexander Pihl.

Renässans för sovvagnen

Regeringen vill förbättra möjligheterna att resa med liten klimatpåverkan. Mer pengar till upphandlade nattåg inom Sverige och till kontinenten utlovas i höstbudgeten.

I våras anslog regeringen 50 miljoner kronor för tågtrafik från Sverige till destinationer i utlandet. Trafikverkets undersöker just nu förutsättningarna för statlig upphandling av nattågstrafik till europeiska städer och den utredningen ska delredovisas i mitten av januari med slutrapport i mars.

− Redovisningen av uppdraget kommer att utgöra ett underlag vid ett framtida beslut om statlig upphandling av trafik, säger Lennart Kalander, avdelningschef för nationell planering på Trafikverket.

I höstbudgeten, som i sin helhet presenteras den 18 september, utlovas mer tågpengar. Nattåg till kontinenten stöttas med 50 miljoner kronor per år under perioden 2020 till 2022.

– Nu visar regeringen att vi menar allvar med att kunna resa klimatsmart oavsett var i landet du bor, säger biträdande finansminister Per Bolund.

Dessutom blir det pengar till nattåg till och från Jämtland. Trafikverket har redan upphandlat nattåg från SJ under de perioder som trafiken inte körs kommersiellt. Tack vare extrapengarna kan året-runt-servicen förlängas från 2020 fram till år 2023.

Staten upprätthåller sedan 1990-talet nattågstrafik till övre Norrland och Narvik. Inför den senaste upphandlingen initierade Trafikverket en samverkansgrupp med regionala aktörer i syfte att utveckla trafiken och öka resandet.

– Vi är nöjda med samarbetet med regionala aktörer och SJ, som har resulterat i en positiv resandeutveckling, säger Anna Fällbom, ansvarig för trafikavtal vid Trafikverket.

Nattågspengarna ingår i höstbudgeten och budgetsamarbetet mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna. Per Bolund:

– För att tåget ska kunna bli ett självklart val så måste vi från politiken göra det möjligt att ta sig med nattåg i Sverige till både Jämtland och övre Norrland, men också till övriga Europa.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *