Jan Annerstedt
Jan Annerstedt är medveten om riskerna. Foto: Martin Olson.

Oannonserad färdtjänst i Lund

Färdtjänstupphandlingen i Lund har utvecklats till en enda lång väntan. Kommunen tvingas nu att förlänga sitt avtal med Sverigetaxi via direktupphandling.

Lunds kommuns färdtjänstupphandling drar verkligen ut på tiden. Även om förvaltningsrättens dom väntas under hösten är det inget som pekar på att hela överprövningsprocessen är klar till dess att nuvarande avtal med Taxi Helsingborg/Sverigetaxi går ut den 30 september.

– Det är olyckligt att domstolens beslut om överklagandet ännu inte är klart, säger Jan Annerstedt, ordförande i tekniska nämnden för det lokala partiet Förnyalund.

Genom en direkt upphandling förlängs nu befintligt avtal fram till den sista mars 2020. Valet av förhandlat förfarande utan föregående annonsering sker med hänvisning till synnerlig brådska orsakad av omständigheter som den upphandlande myndigheten kunnat kontrollera. Dessutom kan kommunen inte stå utan färdtjänst.

– Vi är nöjda med att direktupphandlingen säkrar kollektivtrafik under ett halvår för medborgare med rätt till färdtjänst.

Väl medveten om risken för ogiltighetstalan och upphandlingsskadeavgift, ville kommunen sluta kortare avtal med förlängningsoption. Den sex månader långa avtalsperioden förklaras med entreprenörens möjlighet att bedriva verksamhet. En kortare tid bedöms leda till svårigheter att behålla åkare och förare – med sämre tillgänglighet och punktlighet som följd.

Sverigetaxi har inte undgått kritik för hur bolaget skött färdtjänstentreprenaden. Per Eneroth, gatuchef vid Lunds kommun, förklarar det förnyade förtroendet:

– Det är samma förutsättningar som gällt under senaste året där vi samtidigt har konstaterat att kvalitet blivit bättre.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *