Blidösundsbolaget
Blidösundsbolaget får systerrederi. Foto: Liza Simonsson.

Mer kollektivtrafik till sjöss

Transdev genomför en strukturaffär inom upphandlad kollektivtrafik till sjöss. Bolaget stärker sin position i Stockholms skärgård genom köpet av Utö Rederi.

Transdev, som idag driver båttrafik i Stockholm och Göteborg, köper Utö Rederi. Det privatägda Utö Rederi, som årligen omsätter cirka 75 miljoner kronor, äger fem egna fartyg och driftar två av Waxholmsbolagets båtar.

Gunnar Schön, vd för Transdev Sverige, säger att förvärvet är en del i satsningen på kollektivtrafik till sjöss och på Stockholmsregionen:

– Vi har många vattenvägar i Sverige inte minst runt Stockholm och vi ser en potential att utveckla kollektivtrafiken ytterligare.

Överlåtelsen skedde den 1 juni. Namnet Utö Rederi kommer att kvarstå.

– Vår ambition är att affären ska gå smidigt för alla medarbetare och inte innebära någon störning för resenärerna, avslutar Gunnar Schön.

Det är genom dotterbolagen Blidösundsbolaget och Styrsöbolaget som Transdev driver skärgårdstrafik och pendelbåtar i Stockholm och Göteborg samt frakttrafik i Göteborg. Nyförvärvet innebär ett utökat samarbete med Region Stockholm och Waxholmsbolaget.

Genom förvärvet kompletteras Transedvs nuvarande trafik i Stockholms mellanskärgård med nya sträckor. Utö Rederi och dess underleverantörer kör mestadels upphandlad trafik i södra och sydöstra skärgården, men också charter.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *