Robert Uitto
Robert Uitto avvecklar bussgodset. Foto: Tina Stafrén.

Länstrafikens anbudstorka är över

Länstrafiken Jämtland har tidigare haft så stora problem med att locka anbud i sina upphandlingar att egen regi diskuterats som alternativ. Den här gången var Nettbuss bäst bland fem anbudsgivare.

IKEA

Länstrafiken Jämtland har haft svårt att attrahera anbudsgivare vid tidigare upphandlingar. Kostnaderna har därmed ökat och egen regi steg fram som ett allt mer lockande alternativ.

Nu senast var dock intresset stort för det tioåriga trafikavtalet Buss 2018. Uppdraget är värt omkring 125 miljoner kronor per år.

– I den här upphandlingen har vi lyckats attrahera fem anbudsgivare. Trots ökade kravställningar har vi fått attraktiva priser, säger Elisabet Sjöström, styrelseordförande vid Länstrafiken i Jämtlands län.

Nettbuss blir utförare av regiontrafiken med sammanlagt 67 linjer i kommunerna Härjedalen, Berg, Bräcke, Krokom, Strömsund och Östersund. Uppdraget inleds den 9 december och alla berörda bussförare kommer att erbjudas anställning hos det nya trafikföretaget.

Elisabet Sjöström framför ett tack till samtliga anbudsgivare:

– Det omfattande arbete de har lagt ner har medfört ett bättre avtal för länets invånare och besökare.

Med det nya avtalet kommer bland annat fritt wifi och usb-uttag ombord på bussarna. Realtidsinformation via app samt fossilbränslefria bussar hör också till nyheterna som förhoppningsvis ska leda till fler resenärer.

– Trygghet och säkerhet är viktigt för oss, därför utrustas alla bussarna med hjärtstartare, integrerade bilbarnstolar och bälten på alla sittplatser, säger Per-David Wennberg, vd för Länstrafiken Jämtland.

Region Jämtland Härjedalen har samtidigt fattat beslut om att avveckla den förlustbringande bussgodsverksamheten. Länstrafiken kommer därmed enbart att transportera passagerare framöver.

– Vi är fullt medvetna om att det kan finnas delar av länet som inte kan täckas av viktiga transporter och därför får nämnden utreda eventuella problem med godsförsörjning som kan uppstå för företag i länet, till följd av bussgods avveckling, säger regionrådet Robert Uitto.


Easyfairs period 2

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *