Länstrafikskylt
I väntans tider vid Storliens station. Foto: Mostphotos.

Länstrafiken bara väntar och väntar

En långdragen domstolsprocess gör att Länstrafiken Jämtland börjar komma i tidsnöd. För att inte stå utan regionbusstrafik i december tecknas ett tillfälligt avtal med upphandlingens vinnare.

Länstrafiken Jämtland har sedan september i fjol väntat på att få komma till avslut med sin regionbussupphandling. Vinnande anbud i miljardupphandlingen kom från norska Trønderbilene som kommer att starta ett svenskt dotterbolag och etablera sig i Jämtland.

Det nya avtalet överklagades av Centrala Buss som är det tidigare upphandlade trafikföretaget. Åsikten var att konkurrenterna (Trønderbilene och Nettbuss) inte uppfyller ställda villkor samt att det råder oklarhet kring utvärderingsmodellen.

Länstrafiken fick rätt i förvaltningsrätten. Ärendet vandrade vidare till kammarrätten, där det nu befinner sig.

– Det är en pågående rättsprocess som tagit oacceptabelt lång tid och vi har ännu inte fått något besked från kammarrätten, säger Per-David Wennberg, avgående vd för Länstrafiken Jämtland, kritiskt.

För att säkra fortsatt verksamhet från december i år har Länstrafiken nu tecknat avtal med Trønderbilene.

– Vi befinner oss i ett läge där vi måste trygga vår framtida verksamhet och samtidigt vara rustade med en tillfällig hållbar lösning efter kammarrättens beslut.

Även Centrala Buss erbjöd Länstrafiken ett tillfälligt avtal i väntan på dom. Att valet föll på Trønderbilene har enligt Per-David Wennberg två förklaringar:

– Det ena är möjligheten att börja mäta våra resenärers resandemönster. Det andra var att titta på komfort och standard. Bägge delarna är viktiga utifrån att vi tyvärr har en negativ resandeutveckling.

Det tillfälliga avtalet startar i december. Avtalstiden sträcker sig till juni år 2020 med möjlighet till ytterligare förlängning om rättsprocessen drar ut mer på tiden.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *