Bussförare
Hjälpsam bussförare. Foto: Trønderbilene.

Kritiserar långdragen domstolsprocess

Länstrafiken Jämtland kan äntligen teckna sitt tioåriga regionbussavtal med Trønderbilene. Centrala Buss förlorade den nästan årslånga överprövningsprocessen.

I augusti i fjol utsåg Länstrafiken Jämtland det norska företaget Trønderbilene till vinnare av regionbussavtalet. Upphandlingen avsåg kollektivtrafik i Berg, Bräcke, Härjedalen, Krokom, Strömsund och Östersunds kommuner.

Tilldelningen överklagades av den förra operatören, Centrala Buss. Under en nästan årslång domstolsprocess har företaget misslyckats att få gehör i förvaltningsrätt, kammarrätten och Högsta förvaltningsrätten.

Per-David Wennberg, vd för Länstrafiken Jämtland:

– Vi tycker att det är tråkigt, både att Centrala Buss valt att driva processen så här långt, men också att väntetiden i förvaltningsrätten varit oacceptabelt lång.

Han konstaterar att processen har kostat skattebetalarna i länet. Dessutom har resenärerna fått vänta på nya bussar med bättre komfort. Bussarna, som ska drivas med förnyelsebara bränslen, har bland annat hiss/ramp, integrerade bilbarnstolar, bälten på alla sittplatser, USB-uttag samt fritt wifi.

– Det känns skönt att vi kan lägga detta bakom oss och tillsammans med Trønderbilene jobba framåt, fortsätter han.

Avtalet som nu är undertecknat gäller från den 15 december och i tio år framåt. Det gäller 67 linjer och har en årlig ersättning på ungefär 124 miljoner kronor.

Trønderbilene får därmed en rätt kort startsträcka för att starta verksamhet i Jämtlands län. Företaget, som räknar med att sysselsätta 120 medarbetare, erbjuder alla berörda förare anställning och annonserar som bäst efter bland annat vd och trafikplanerare.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *