Karlstad Airport
Idag sköts europatrafiken av BMI Regional. Foto: Karlstad Airport.

Kamp om vem som ska upphandla

Upphandlingsbråk kan stoppa företagare och privatpersoner i Värmland som vill flyga ut i Europa. Oenigheten om vem som får upphandla reguljärflyg är monumental.


Planeringen inför upphandlingen av en internationell flyglinje mellan Karlstad Airport och en europeisk storflygplats fortsätter. Fram till årsskiftet står BMI Regional för trafiken, en upphandling som har underkänts i svensk domstol.

Inför det att avtalet med BMI Regional löper ut har flygplatsen börjat förbereda en ny upphandling. Målet den här gången är att genomföra en korrekt process.

– Att upphandla flygtrafiken och delfinansiera den på samma sätt som kollektivtrafiken kan vara en långsiktigt bra lösning, säger Per Samuel Nisser, kommunstyrelsens ordförande.

Utöver biljettintäkterna ska ekonomiskt tillskott från Karlstads kommun och Region Värmland hålla flyget i luften. Regionstyrelsens ordförande Tomas Riste:

– Jag ska inte föregripa vår process, men jag ser stora fördelar med att genomföra en upphandling av den här typen av flyglinje, säger han och betonar linjens vikt för Värmlands utveckling.

Fast det råder stor oenighet om vem som kan, bör och får genomföra en upphandling av regelbunden flygtrafik.

– Som vi ser det är det bara staten som kan göra sådana upphandlingar, säger Håkan Jacobsson, avtalsansvarig på Trafikverket, till Värmlands Folkblad.

Enligt Trafikverket måste det finnas trafikplikt för att en upphandling ska vara möjlig. Fast det håller inte de jurister som gett Karlstad Airport råd i frågan med om. Lindahl var rådgivare även till Örebro Airport som i fjol upphandlade en flyglinje till Köpenhamn enligt samma modell.

Per Samuel Nisser och Tomas Riste understryker att det är en bit kvar innan allt är klart. Regionstyrelsen väntas besluta i frågan den 22 september. När besluten väl är fattade tror de dock att en upphandling ska kunna gå ganska snabbt.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *