Inger Ridderstrand-Linderoth
Inger Ridderstrand-Linderoth kritiserar Göteborgs stad. Foto: DNV.

Högt pris är inte olämpligt

Göteborgs stad dömde ut ett alltför dyrt anbud som olämpligt och förhandlade med en leverantör som inte lämnat anbud. Konkurrenskommissionen är kritisk och menar att en olaglig direktupphandling gjorts.

Sommaren 2017 upphandlade Göteborgs stad serviceresor till destinationer utanför kommunen. För det delområde som avsåg resor till och från Stockholms län kom endast ett anbud.

Enligt kommunen var Samtrans anbud för dyrt. Förhandling inleddes därför med ett annat företag, Taxi Kurir, som inte hade budat i upphandlingen.

Att detta företag dessutom fick tilldelning uppmärksammas av  Konkurrenskommissionen som är knuten till lobbyorganisationen Den Nya Välfärden. Inger Ridderstrand-Linderoth, ordförande i kommissionen, förklarar vad som gäller:

– Göteborgs stad fick enbart förhandla med den leverantör som var med och lämnade anbud från början. Alternativt hade upphandlingen kunnat avbrytas och göras om på nytt.

Går det inte att förhandla på det sätt som kommunen gjort?

– Som huvudregel får detta endast ske om man inte fått in några fungerande anbud.

I fokus för striden står tolkningen av begreppet ”olämpligt anbud”. Kommunen menar att ett anbud kan vara olämpligt om det är för dyrt. Samtrans kontrar med att ett anbud aldrig kan ses som olämpligt på grund av lämnade priser.

Frågans komplexitet visar sig bland annat i att förvaltningsrätten ursprungligen dömde till kommunens fördel. Kammarrätten ändrade dock på denna dom och ogiltigförklarade avtalet. Trafikkontoret böjer sig och gör en ny upphandling.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *