Hjälp till hållbara transportköp

I den förhållandevis ”vilda” åkeribranschen är det lätt att tumma på exempelvis socialt ansvar när transporter upphandlas. Landets åkare vill se mer hållbara transportinköp och bjuder under våren in till en serie seminarier för att berätta hur det kan gå till.


Åkeribranschen präglas av överetablering. Svenska åkare, som har konkurrens från företag registrerade i länder med helt andra regler och avgiftsnivåer, oroas för att både köpare och säljare av transporter i det klimatet tummar på säkerhet, miljötänk och schyssta villkor.

I mars, april och maj genomförs en serie seminarier i syfte att öka insikten om hur transportköpare och varuägare kan upphandla transporter på ett mer hållbart sätt. Sammanlagt genomförs elva halvdagsseminarier på olika orter landet över.

Under dessa kostnadsfria halvdagar bjuder Sveriges Åkeriföretag, Upphandlingsmyndigheten och Doublecheck på information.

Första tillfället är i Stockholm den 15 mars. Därefter erbjuds motsvarande kursmöjligheter fram till den 10 maj i exempelvis Falun, Göteborg, Malmö, Växjö och Örebro.

Just nu utreder Transportstyrelsen, på regeringens uppdrag, sju aktuella frågor inom yrkestrafiken och följer samtidigt upp redan genomförda reformer. Till de prioriterade frågorna i den utredningen hör skärpt beställaransvar.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *