Linus Eriksson
Linus Eriksson uppskattar att en lång process är över. Foto: Karl-Johan Hjertström.

Förfrågningsunderlag kostar 20 miljoner

Den femåriga tvisten kring ett otydligt förfrågningsunderlag är över. Till en rejäl kostnad för Region Skåne som måste betala 20 miljoner kronor i skadestånd till Samres.

Tingsrätten har just fastställt förlikningen i den långa och infekterade tvisten mellan Region Skåne och Samres. Partnerna har haft olika uppfattning om det upphandlade avtal för beställningsmottagning av serviceresor som gällde mellan februari 2013 och juni 2015.

Hovrätten slog redan 2017 fast att Samres tolkning är rätt och att bolaget inte fått avtalad mängd resebeställningar. Skånetrafiken skyller ett otydligt förfrågningsunderlag som förklaring till den tolkningstvist som leverantören alltså vann.

– Vi konstaterar av hovrättens dom att vi gjort fel i upphandlingen 2012 och tar vårt ansvar nu i enlighet med den, säger Linus Eriksson, trafikdirektör vid Skånetrafiken, som menar att det är bra för alla parter att processen nu får sitt slut.

Totalt uppgår förlikningsbeloppet till 20 miljoner kronor. Jämfört med Samres krav, som enligt uppgift löd på 37 miljoner kronor, måste detta ändå ses som en seger.

Region Skånes försäkring täcker upp till tio miljoner kronor med en självrisk på en miljon kronor. Den faktiska kostnaden för skattebetalarna blir därmed cirka elva miljoner kronor.

– Det är mycket tråkigt att medel som skulle kunna gjort nytta nu istället tvingas betala ut som ersättning för ett jobb som aldrig utfördes, säger Linus Eriksson.

Utöver förlikningsbeloppet har Region Skåne tidigare betalat närmare en halv miljon kronor för Samres rättegångskostnader. Regionen har inte längre några uppdrag inom servicereseverksamheten hos Samres.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *