Stefan Svalö
Stefan Svalö tar hem beställningarna. Foto: Jens Christian.

Egen regi trots upphandlat är billigare

Från halvårsskiftet nästa år ska Region Skåne driva beställningscentralen för serviceresor i egen regi. Detta trots att det skulle bli 40 procent billigare att upphandla tjänsten.

Kritiken mot färdtjänst och sjukreseverksamhet får Region Skåne att ta hem beställningsmottagningen. Kollektivtrafiknämnden har beslutat att centralen från och med den 1 juli 2018 ska drivas i egen regi.

– Fördelen med att driva beställningsmottagningen i egen regi är att vi kan samordna verksamheten bättre och på så sätt stärka kvalitén, säger Stefan Svalö, ordförande i kollektivtrafiknämnden.

Bättre kontroll och större inflytande över verksamheten beskrivs som de största fördelarna. Fast det kommer till ökade kostnader.

– Det blir enklare att åtgärda avvikelser och vi kan ge bättre service till våra resenärer, fortsätter Stefan Svalö.

I underlaget slås fast att en upphandlad verksamhet beräknas ge cirka 40 procent lägre driftkostnader. Detta på grund av stordriftsfördelar och att hela eller delar av servicen sköts från länder med lägre lönekostnader.

Merkostnaderna för att driva verksamheten i egen regi beräknas till nio miljoner kronor per år baserat på en årlig total kostnad av cirka 24 miljoner kronor. Start- och etableringskostnader gör att första året kommer att kosta extra mycket – 30 miljoner kronor.

Idag sköter Taxi Kurir beställningsmottagningen. Det avtalet gäller fram till juli 2018 och kan därefter inte förlängas.

I gällande avtal med Taxi Kurir finns en klausul för att underlätta övertagande som medger ett successivt avslut av avtalet. Övergången ska ske successivt med början i maj 2018.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *