Konkurrensverket
Konkurrensverket kräver böter. Foto: Catharina Biesèrt.

Dyrt att inte ta höjd

Konkurrensverket avslutar året med att kräva böter för otillåtna direktupphandlingar. Landstinget Dalarna och Region Gotlands ambulansflyg kan komma att kosta cirka 600 000 kronor extra.

När det nationella samarbetet kring ambulansflyg drar ut på tiden blir det problem för de landsting och regioner som inte tagit höjd för en försening. Landstinget Dalarna och Region Gotland stod exempelvis utan avtal under 2017.

De direktupphandlade då ambulansflygtjänster för 3,2 respektive 5,2 miljoner kronor från Babcock Scandinavian Air Ambulance. I båda fallen överskreds beloppsgränsen för när direktupphandling kan vara tillåtet.

– Att hamna i ett avtalslöst tillstånd är aldrig bra, säger Rikard Jermsten, generaldirektör för Konkurrensverket.

Enligt verkets bedömning har behovet av tjänsterna inte uppkommit plötsligt. I utredningen ser man inte heller några andra förmildrande omständigheter.

Konkurrensverket vänder sig därför till förvaltningsdomstol för att kräva in upphandlingsskadeavgift. Övervakande myndighet vill att Landstinget Dalarna ska böta 375 000 kronor och Region Gotland 230 000 kronor.

Att ett samarbete ingår i problembilden ändrar enligt Rikard Jermsten inte ansvarsfrågan:

– Varje upphandlande myndighet ansvarar för att se till att ha ett korrekt upphandlat avtal i väntan på att samarbetet kan tillgodose detta.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *