Dyrt att fuska vid upphandling

Att samarbeta för att minska konkurrensen vid upphandlingar kan bli dyrt. Det kostar Ragn-Sells och Bilfrakt vardera drygt två miljoner kronor.


Konkurrensverket har sedan våren 2014 utrett Ragn-Sells och Bilfrakt Bothnia för otillåtet anbudssamarbete i Västerbottens län. Efter misstankar om att företagen sedan år 2001 samordnat anbud för uppskattningsvis 500 miljoner kronor i ett sjuttiotal kommunala upphandlingar av miljö- och transporttjänster genomfördes en så kallad gryningsräd för att samla in material.

Utredningen slår fast att de båda branschaktörerna kommit överens om att under en femårsperiod inte lämna konkurrerande anbud. Fast ärendet når inte domstol.

Ragn-Sells undviker domstolsprocess genom att acceptera 2 450 000 kronor i böter. Bilfrakt betalar samtidigt 2 060 000 kronor i konkurrensskadeavgift.

– Det som inträffat är naturligtvis helt oacceptabelt. Vi har gjort fel och tar fullt ansvar för detta genom att acceptera Konkurrensverkets avgiftsföreläggande, säger Helena Karlsson, vd för Ragn-Sells Sverige.

Helena Karlsson menar att Ragn-Sells inte vunnit några affärsmässiga fördelar genom avtalet, men att det inte är någon ursäkt:

– Vi gjorde fel och tar ansvar för detta och har ändrat våra rutiner för hur standardavtal utformas och ingås för att förhindra att detta kan inträffa igen.

Det var efter det att Bilfrakt överlåtit sin insamlingsverksamhet i dotterbolaget Transbothnia till Postnord år 2013 som det olovliga samarbetet uppdagades. I och med att Transbothnia anmälde saken till Konkurrensverket slipper företaget böter.

– Det här är ett exempel på att det lönar sig för företag som deltagit i ett olagligt samarbete att kontakta Konkurrensverket för att avslöja samarbetet, påpekar Kristina Geiger, ställföreträdande generaldirektör för Konkurrensverket.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *