Öresundståg
Det ska bli mer plats på Öresundstågen. Foto: Leif Johansson.

Dubbeldäckare spräcker inköpsbudget

Skånetrafiken håller på att upphandla dubbeldäckade tåg. Eurokurs och svag konkurrens tvingar regionen att plussa på en halv miljard mer än planerat för köpet.

Tågresandet i Skåne ökar. Flest resenärer är det på sträckan Helsingborg-Lund-Malmö-Köpenhamn. För att möta det ökande behovet tog Region Skåne hösten 2017 beslut om att investera i nya tåg.

– Vi får dagligen synpunkter från dem som reser på sträckan om fordonsbrist samt om fulla och slitna tåg. En investering i nya tåg är avgörande om vi ska klara av tillväxten i Öresundsregionen med hållbara fossilbränslefria resor, säger Linus Eriksson, trafikdirektör på Skånetrafiken.

Ett Öresundståg med maximal längd tar i dag upp till 600 resenärer. Trängseln på de skånska järnvägsspåren gör att fler platser per avgång är bästa sättet att öka kapaciteten. De nya dubbeldäckade tågen ska kunna ta minst 800 resenärer.

Fast det blir inte billigt. Den ursprungliga ekonomiska ramen på 1,85 miljarder kronor har spruckit. Skånetrafiken anger förändrad eurokurs och indexuppräkningar som anledning till att prislappen ökat till 2,2 miljarder kronor.

Enligt tidningen Sydsvenskan har fördyringen fler orsaker såsom obefintlig konkurrens. Detta eftersom Skånetrafiken tidigt låst sig vid specialkonstruerade tåg.

Tidigare planerades upphandling av tolv fordon som skulle vara 125 meter långa och kopplas två och två. Genom att ändra fordonslängden från 125 meter till maximalt 84 meter kan de 18 tåg som ska köpas underhållas i befintliga depåer.

De nya tågen ska erbjuda hög komfort med exempelvis wifi och arbetsplatser. Förbättrade möjligheter att ta med bagage är hett efterlängtat av resenärer till och från Copenhagen Airport.

– Vårt mål är att skapa världens bästa resa, säger Linus Eriksson.

Upphandlingen, som pågått i två år, kommer att slutföras i januari 2020 då avtal tecknas med en av de tre anbudsgivarna. Trafikstart är planerad till december år 2022.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

One thought on “Dubbeldäckare spräcker inköpsbudget

  1. Reagerade på att det i artikeln står att avtal ska tecknas med ”en av de tre anbudsgivarna”. Som jag förstår artikeln så är Skånetrafiken mitt inne i en upphandling och uppgiften om antal anbud borde väl då omfattas av absolut sekretess? Eller missuppfattar jag vilken fas upphandlingen är i?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *