Hyrcykel
Korttidshyra av cykel är populärt i många städer. Foto: Clear Channel.

Domstol bromsar upphandlad hoj

Sedan tolv år tillbaka har det funnits hyrcyklar i Stockholm. Efter en underkänd upphandling är det inte säkert att cyklarna är tillbaka till våren efter vinteruppehållet.

Clear Channel tar nu in hyrcyklarna i Stockholm för vintern. Och det finns inga garantier för att det, som förr om åren, kommer att vara möjligt att hyra denna typ av cyklar till våren.

Anledningen till osäkerheten är att Stockholms stads upphandling av hyrcykelsystem dömdes ut av förvaltningsrätten. Den tioåriga koncessionstiden ansågs som alltför lång och domen blev att upphandlingen ska göras om.

Enligt kommunens jurister är det inte är förenligt med lagen om upphandling av koncession att förlänga det befintliga avtalet längre än vad som redan skett.

– Vi arbetar nu med en ny upphandling och målsättningen är att ett lånecykelsystem ska finnas på plats så snart som möjligt, men det kommer att bli svårt att klara till våren 2019, säger Jonas Eliasson, förvaltningschef på trafikkontoret.

Det troliga är alltså att det kommunalt upphandlade hyrcykelsystemet tvingas ta paus. Fast redan finns ett par privata utmanare på hyrmarknaden.

– Denna utveckling blir intressant att följa framöver. Vi avser dock att ha en dialog med dem som tillhandahåller dessa system om att det är viktigt att de håller koll på sina fordon och att de parkeras i cykelställ och inte belamrar trottoarer och torg, säger Jonas Eliasson.

Tusentals cyklister har via denna webbsida protestmejlat till trafikborgarrådet Daniel Helldén mot att avveckla ett fungerande system utan att ha ett färdigt alternativ. David Klagsbrun, pr- och kommunikationansvarig för City Bikes/Clear Channel är rörd över allmänhetens stöd:

– Vi är fortfarande öppna för att fortsätta dialogen med Trafikkontoret och vårt erbjudande om en förlängning 2019 kvarstår.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *