Styr & ställ
Styr & ställ av idag. Foto: Beatrice Törnros.

Cykelupphandling rullar fint i väst

Samtidigt som hyrcykelföretagens domstolskamp bromsar Stockholms stads upphandling planerar Göteborg och Mölndal för sommaren. Systemet i väst blir större än idag, men också dyrare.

Till våren får de båda kommunerna Göteborg och Mölndal gemensamma hyrcyklar. I april sätter upphandlingsvinnaren Nextbike ut 1 750 sjuväxlade cyklar som kan hyras av invånare och turister.

– Användarna kan i fortsättningen sköta alla sina kontakter med systemet direkt på cykeln och i en app, säger Sara Boije af Gennäs, projektledare på trafikkontoret i Göteborg.

Det nya systemet är betydligt mer flexibelt än dagens Styr & ställ. Användarna kan låna cyklar, registrera sig och felanmäla direkt i en app. Det går också att boka cyklar i förväg och att låna flera cyklar på samma gång.

– I detta nya system kan en station aldrig bli full. Med hjälp av modern teknik skapar vi en virtuell parkeringszon runt lånestationerna.

Denna hyrcykelupphandling har rullar klart bättre än i andra storstäder. I Stockholm och Malmö har överprövningsprocesserna varit många och långa. Det är tveksamt om huvudstaden kommer att kunna erbjuda cyklar till låns under sommarsäsongen 2020.

Nya Styr & ställ har högre avgifter än idag. Ett årskort kommer att kosta 300 kronor medan månadskortet går på 90 kronor. I års- och månadskorten ingår en halvtimmes fri användning. Därefter kostar varje halvtimme en tia.

Intäkterna från användare och eventuella sponsorer väntas inte täcka hela driftskostnaden. Göteborg och Mölndal skjuter till pengar, upp till fem miljoner kronor netto per år.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *