Bussjätte köper sig till färdtjänst

Jan Bosaeus

Jan Bosaeus köper Samtrans. Foto: Nobina.

Nobina vidgar verksamheten från upphandlad busstrafik till även skol- och handikapptransporter. Bussjätten köper Samtrans som har sammanlagt 24 avtal i Stockholmsregionen.


Nobina bedriver upphandlad trafik runt om i hela landet. Med uppdrag för exempelvis SL, Västtrafik och Skånetrafiken svarar bolaget för nära 30 procent av den linjelagda kollektivtrafiken med buss.

Nu utvidgas verksamheten till även skol- och handikapptransporter på Stockholmsmarknaden. Nobina köper Samtrans som utför, administrerar och samordnar resor för människor med särskilda behov samt skolskjuts.

Samtrans sköter denna typ av transporter på flera håll i Stockholms län. Kritiken mot servicen har inte sällan varit hård.

Leif Zetterberg, styrelseordförande för Samtrans moderbolag Transport IT Group, säger att det känns viktigt att lämna över stafettpinnen till Nobina:

– De har ett genuint intresse av att driva och utveckla Samtrans verksamhet samtidigt som de visat engagemang för det vi gör.

I ett pressmeddelande poängteras att förvärvet omfattar hela Samtrans verksamhet, inklusive bland annat varumärke och kontraktsportfölj. Det innebär att alla köruppdrag kommer att utföras som vanligt. Avtalen med kommuner och landsting fortsätter att gälla. Detsamma gäller för ingångna transportörsavtal med runt 175 åkerier.

– Vi ser fram emot att tillsammans med alla medarbetare och transportörer inom Samtrans driva och utveckla verksamheten och kvaliteten för våra kunder, säger Jan Bosaeus, vd för Nobina Sverige.

Med sammanlagt 24 offentliga kontrakt omsatte Samtrans 746 miljoner kronor under fjolåret. Nobina betalar 225 miljoner kronor för bolaget i ett första steg och med en möjlig tillläggsköpeskilling på högst lika mycket till.

Affären kommer att slutföras under årets tredje kvartal . Detta under förutsättning att den godkänns av Konkurrensverket.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *