Rickard Andersson
Rickard Andersson på väg att ramavtala om hela hus. Foto: SKI.

Upphandling ska kurera bostadsbrist

Att snabbt få fram både bra och billiga bostäder är en rejäl utmaning. Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, hoppas kunna dra sitt strå till stacken med ett nationellt ramavtal för prispressade bostäder.

Kommentus metodhandboken

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, vill göra det lättare för kommunerna att få igång bostadsbyggandet. Avrop på ett färdigt ramavtal kommer förhoppningsvis att både snabba upp och förbilliga byggandet.

På uppdrag av SKL har SKL Kommentus Inköpscentral, SKI, just inlett upphandlingen Bostadshus 2016.

– Att behovet av bostäder är stort vet vi, men för att få en bättre bild av volymerna genomför nu SKL en enkät som sänts till samtliga kommuner, säger Rickard Andersson, upphandlingskonsult på Affärsconcept, som leder upphandlingen vid SKI.

Upphandlingen, som avser permanenta flerbostadshus, är tudelad. De lägre husen, i preliminärt 2-3 våningar, ska vara möjliga att flytta till en ny plats efter en tid. Den andra delen gäller högre hus med preliminärt 4-6 våningar.

– Upphandlingen genomförs med konkurrenspräglad dialog och exakta begräsningar i våningsantal bestäms i dialogfasen.

I upphandlingen kommer flexibla byggsystem att efterfrågas. Det väntas ge möjlighet till hus som kan utformas som friliggande, bilda en vinkel eller ett helt kvarter:

– Avtalen kommer att komplettera Sabos så kallade Kombohus på ett bra sätt och jag är övertygad om att de kommer till stor nytta för både kommuner och de kommunala bostadsföretagen, summerar Rickard Andersson.

SKL samarbetar med arkitekter och branschorganisationer för att säkerställa att bostadshus av god kvalitet och som kan passa in i många olika miljöer. Målsättningen är ramavtalet ska vara färdigt för avrop från och med 2017.

Kommentus metodhandboken

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *