Jonas Högset
Jonas Högset har ramavtalat om fler hustyper. Foto: Sabo.

Sluter nytt prispressat ramavtal

Sabos upphandlingar gör det möjligt att avropa hela hus på ramavtal. Hittills är det sammanlagda bostadstillskottet från de prispressade så kallade kombohusen cirka 9 000 lägenheter.


De allmännyttiga bostadsbolagens bransch- och intresseorganisation Sabo har sedan år 2010 pressat priset för nybyggnation av flerfamiljshus. Tricket är ramupphandlingar för industriellt producerade så kallade kombohus.

– Ramupphandlingarna har i dagsläget lett till att medlemmar byggt, eller är i process att bygga, cirka 9 000 bostäder, säger Jonas Högset, chef för fastighet och boende på Sabo.

Sedan den första april 2015 går det exempelvis att avropa kombohus Mini. Det handlar om nyckelfärdiga hus med mellan två och sex våningar där lägenhetsfördelningen består av yteffektiva ettor på 35 kvadratmeter och tvåor på 45 kvadratmeter.

Det var Peab PGS vann denna ramupphandling, men deras avtal avslutas nu. Detta eftersom anpassningar av produktion och organisation inom företaget påverkar deras möjligheter enligt de överenskommelser som gjorts i ramavtalet.

– Det är självklart tråkigt att vi avslutar samarbetet. Bostadssektorn behöver aktörer som arbetar med industriella processer och vill förbättra produktiviteten inom byggindustrin, säger Jonas Högset.

Efter avhoppet står JSB först i rangordningen vid framtida avrop i denna huskategori.

Samtidigt meddelar Sabo att ramupphandlingen för kombohus Småhus klar. Avtal för parhus och radhus tecknas med Götenehus, Derome och Heikius Hus.

Claes Hansson, vd och koncernchef i Götenehus, berättar att företagets nya volymhusfabrik snart är klar:

– De kunder som beställer småhus genom ramavtalet kommer att prioriteras i den nya fabriken.

Även SKL Kommentus Inköpscentral hjälper till att med ramavtal kurera bristen på permanentbostäder.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *