Gnosjö kommunhus
Slipper undan böter. Foto: Gnosjö kommun.

Släpper kommunen ur greppet

Gnosjö kommun slipper böta för att inte ha upphandlat entreprenadtjänster. Konkurrensverket bedömer utredningsinsatsen alltför stor och skriver av ärendet utan att varken fria eller fälla.

I fjol somras uppmärksammade SVT Nyheter Jönköping att Gnosjö kommun under många år har brutit mot reglerna för offentlig upphandling. Utan regelrätt upphandling har ett entreprenadföretag skött exempelvis markarbeten, trädfällning, utfyllnad, och byggen på uppdrag av teknik- och fritidsförvaltningen.

– Egentligen skulle vi ha upphandlat. Det här är inte okej, sa kommundirektör Anna Engström då till TV-kanalen.

Kommunen har för SVT bekräftat att samarbetet med entreprenadföretaget pågått i över 40 år. Utan kontroller av att avtal har funnits. Detta till trots avslutar Konkurrensverket sin utredning av ärendet.

I avskrivningsbeslutet hänvisar Konkurrensverket till sin prioriteringspolicy. Den förklaring till att man inte fortsätter att gräva i ärendet som framskymtar är att det skulle ta alltför mycket tid.

Bedömningen är att de eventuella bristerna inte väger upp den utredningsinsats som behöver genomföras. Samtidigt poängteras att ställning inte tas till om agerandet är tillåtet enligt upphandlingslagstiftningen.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *