Niclas Damsgaard
Niclas Damsgaard förbereder vintern. Foto: Tomas Ärlemo.

Nu upphandlas reserverna för vintern

Försommarens värmebölja till trots planerar Svenska kraftnät för vintern. Affärsverket upphandlar reserver för att elnätet ska fungera även vid rekordkyla, produktionsstörningar eller andra problem.


Svenska kraftnät ansvarar för elöverföringssystemet. En del av detta statliga affärsverks arbete är att upphandla en så kallad effektreserv.

Effektreserven är ingen långsiktig energilösning, utan mer av en ”försäkring” att ta till vid extrema situationer vintertid. Rent praktiskt handlar det om avtal med elproducenter som har reservanläggningar samt med stora företag inom basindustrierna som får ersättning för att vid behov sänka sin elförbrukning.

Nu har förbrukningsreduktionen upphandlats för vintern 2018/19. Holmens bruk är redo att avstå 130 MW, Vattenfall 45 MW och Rottneros bruk 30 MW.

Niclas Damsgaard, tillförordnad chef för division system vid Svenska kraftnät, beskriver avtalet som en grön balanseringsresurs i effektbristsituationer:

– Effektreserven är fortsatt en viktig del i det svenska och nordiska kraftsystemet och förbrukningsreduktionen är ett viktigt komplement till produktionsdelen i reserven.

Produktionsdelen av reserven upphandlades under fjolåret. Uniperägda Sydkraft Thermal Power kan snabbt starta sitt oljeeldade kondenskraftverk i Karlshamn för att producera 562 MW. Kritik har riktats mot att anläggningen drivs av fossila bränslen, men inget grönare anbud lämnades i denna upphandling.

Med förbrukningsreduktionen på 205 MW ligger effektreservens totala storlek för kommande vinter därmed på 767 MW. Svenska kraftnät har funnit särskilda skäl för en reserv som är större än vad förordningen säger:

– Beslutet grundar sig i svårigheter att hålla sig till högst 750 MW då effektreservens produktionsdel är upphandlad sedan tidigare samt vikten av att inte handla upp mindre än 25 procent förbrukningsreduktion, förklarar Niclas Damsgaard.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *