Karin Strömberg Ekström
Karin Strömberg Ekström vill vänta in domen. Foto: Beatrice Graalheim.

Maxade ramavtalet med stort rörjobb

Konkurrensverket kräver Huddinge kommuns bostadsbolag på böter. Huge Bostäder beställde ett jobb för tre miljoner kronor från ett ramavtal med högsta beloppsgräns på en miljon kronor per avrop.

Huddinge kommuns bostadsföretag Huge Bostäder bröt mot upphandlingsreglerna genom att på ett felaktigt sätt avropa tjänster från ett befintligt ramavtal. Det menar Konkurrensverket som vänder sig till förvaltningsrätten med krav på 220 000 kronor i upphandlingsskadeavgift.

Huge Bostäder anlitade en VVS-entreprenör för att dra varmvattenledningar i en av bolagets fastigheter. Jobbet kostade närmare tre miljoner kronor, 2 963 000 kronor för att vara exakt, att utföra.

I ramavtalet var Stockholms Rörexpress rangordnad etta. Haken var dock att avtalet endast medger arbeten med en uppskattad uppdragsvolym på upp till en miljon kronor per avrop. För större jobb krävs upphandling.

– Att inte följa förutsättningarna i sina annonserade ramavtal kan leda till sämre konkurrens, säger Karin Lunning, ställföreträdande generaldirektör för Konkurrensverket.

Konkurrensverket noterar att det vid avtalets tecknande var känt att kontraktsvärdet översteg brytgränsen. Övervakande myndighet anser därför att en otillåten direktupphandling gjorts, vilket är ett brott mot lagen om offentlig upphandling.

– Vi ser självklart allvarligt på att Konkurrensverket anser att vi brutit mot upphandlingsreglerna. Vi har dock valt att inte kommentera detta vidare förrän förvaltningsrätten sagt sitt, säger Karin Strömberg Ekström, vd för Huge Bostäder.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *